Veilig omgaan met je mobiel

Veilig omgaan met je mobiel is erg belangrijk en voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Toch zijn er maar enkele Nederlanders die daadwerkelijk maatregelen treffen om zich te beschermen tegen de mogelijke gevaren die op de loer liggen voor een smartphone gebruiker. We zullen je een aantal tips geven over hoe je jouw informatie veiligheid kunt verbeteren. Met deze tips kun je veilig gebruik blijven maken van de 3CX Android en iOS app.

Algemene regels

De instructies verschillen per apparaat, model en iOS versie. Zo staan de beveiligingsinstellingen bij Android vaak onder “beveiliging” of “security”, terwijl anderen staan onder “beveiliging en privacy” of “security en privacy”. Binnen Apple-apparaten zijn er kleinere verschillen tussen iOS versies. Dus raden we je aan om zelf even goed te kijken naar je mobiele telefoon om de opties te vinden voor veilig omgaan met je mobiel.

Beveilig de toegang

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een code gebruikt om je telefoon te ontgrendelen die voor jou makkelijk te onthouden is, terwijl die voor anderen erg ingewikkeld lijkt. Dit doe je als volgt:

 • Android: ga naar “settings” > “security” > “lock screen password”en stel een patroon of wachtwoord in dat er lastig uit ziet, maar dat je zelf eenvoudig kunt onthouden.
 • iOS: ga naar “settings” > “touch ID & passcode”, selecteer de “turn passcode on” optie en volg de instructies om een wachtwoord in te stellen.

Tip: Zorg dat je telefoonscherm schoon is zodat anderen je code niet kunnen zien aan de vlekken op je scherm. Zo zou je namelijk kunnen zien welke cijfers zijn ingetoetst.

Laat je telefoon niet onbeheerd achter

Dit lijkt logisch, maar we zeggen het toch nog maar eens: laat je telefoon niet onbeheerd achter. Zeker in publieke ruimtes is dit vragen om problemen. Houd je telefoon dus uit het zicht wanneer je hem niet gebruikt en zorg ervoor dat je scherm automatisch vergrendeld. Zo kun je het beste veilig omgaan met je mobiel:

 • Android: zet de “screen lock”-optie aan via “settings” en zet automatisch vergrendelen aan op bijvoorbeeld 30 seconden.
 • iOS: de meest veilige optie is om je “require passcode” in te stellen op “immediately”. Dan moet je telkens opnieuw je wachtwoord invoeren ongeacht wanneer je de telefoon voor het laatst ontgrendeld hebt.

Word zelf de sleutel

Tegenwoordig hebben we verschillende biometrische functies, zoals vingerafdruk, oog- of gezichtsherkenning. Deze functies zijn vaak veiliger dan het gebruik van wachtwoorden of patronen. Als je beschikt over een apparaat met een van deze functies, dan kun je de toegang tot je telefoon eenvoudig instellen. Een vingerscan instellen doe je als volgt:

 • Android: klik op “manage fingerprints” of “fingerprint ID” in “settings” > “security” > “lock screen password”.
 • iOS: klik op “add a fingerprint..” in “settings” > “touch ID & passcode” om een vingerscan in te stellen.

Weiger apps met onbekende afkomst

Het installeren van onbekende apps is een van de snelste wegen naar een malware-infectie. Dan kunnen hackers of Andere boosdoeners eenvoudig je telefoon overnemen en je informatie misbruiken. Installeer daarom alleen apps uit de officiële Google Play app store. Deze apps worden namelijk regelmatig nagekeken op beveiligings- en privacykwesties. Bij Android kun je daarnaast ook de functie uitzetten dat apps vanuit onbekende bronnen worden gedownload. Dit kun je doen door te gaan naar “settings” > “security” en de functie “external/unknown sources” uit te zetten. iOS is meer beperkt in deze opties, aangezien je een iPhone eerst moet “rooten” voor je apps van onbekende bronnen kan downloaden. Dit laatste raden we je zeker niet aan.

Versleutel je harde schijf

Dit is vooral handig wanneer je jouw telefoon kwijt bent of deze gestolen is. Zo kan degene die je telefoon fysiek in handen heeft niet zo makkelijk bij je data. Deze functie zit ingebouwd in je telefoon, dus je moet even checken of jouw huidige telefoon hier al over beschikt:

 • Android: Ga voor een telefoon die beschikt over Android 7+, zoals Google’s Pixel en de laatste Galaxy van Samsung. Dit zijn modellen met een standaard AES (Advanced Encryption Standard), oftewel ingebouwde versleuteling.
 • iOS: Alle Apple telefoons hebben een volledige versleuteling en een extra lag waarin gevoelige informatie wordt opgeslagen zoals wachtwoorden en creditcard gegevens.

Verwijder onbetrouwbare internetverbindingen

Als het nodig is dat je een keer verbinding maakt met een openbaar, draadloos netwerk, zorg er dan voor dat je de connectie weer verbreekt zodra je klaar bent. Als een netwerk niet beveiligd is dan kan het worden aangetast. Dit geldt ook voor alle apparaten die er mee verbonden zijn, dus ook jouw telefoon.

Beveilig je back-ups

Tegenwoordig stoppen we al onze belangrijke gegevens in onze mobiele telefoons, zowel privé als zaakgerelateerd. Het maken van back-ups van je telefoon kan je helpen wanneer je gegevens kwijt raakt of slachtoffer wordt van corruptie. Het zorgt er echter ook voor dat je gegevens kwetsbaar zijn wanneer ze in de verkeerde handen terecht komen. Om dit risico te verkleinen is het van belang dat je back-ups beveiligd zijn:

 • Android: Vanaf Android 9 versleuteld Google standaard je back-upgegevens die zijn opgeslagen in je geselecteerde Gmail-account. Wanneer je aangepaste back-ups maakt, zorg er dan voor dat deze versleuteld zijn en/of met een wachtwoord beveiligd zijn.
 • iOS: in iTunes kun je de “encrypt iPhone backup” optie instellen onder back-up settings voor je computer. Je moet dan een wachtwoord kiezen voor de iTunes back-up voor je de back-up uitvoert. iCloud back-ups zijn automatisch versleuteld.

Vermijd verdachte links

Wees vooral voorzichtig met links of bijlagen die je ontvangt van anderen. Check deze links altijd, de zender kan deze links zowel onwetend als bewust naar jou doorgestuurd hebben met de bedoeling om malware te installeren, privé gegevens over te hevelen of je bloot te stellen aan Andere dreigingen. Voorbeelden van verdachte links zijn:

 • “DRINGEND! Klik hier om te ontdekken of je account gehacked is: [https://clickme.kom/and/get/your/poison]”
 • “Je account is geblokkeerd! Klik hier om in te loggen.”

Houd je telefoon up-to-date

Hoewel er verschillen zijn ondersteunen zowel Google als Apple hun mobiele platformen met veiligheidsupdates. Houd deze updates dus bij, dan weet je dat je telefoon veilig is. Dit kun je doen door:

 • Android: updates checken en installeren via “settings” > “systeem” > “software update”. Zorg dat je werkt met Android 7 of een nieuwere versie hiervan. Oudere versies zijn minder veilig en vatbaarder voor beveiligingsbedreigingen. Kies altijd voor apparaten die regelmatig beveiligings- en stabiliteitsupdates krijgen.
 • iOS: Controleer en schakel automatische updates in “settings”> “general”> “Software-update”. Het is beter om te upgraden naar iOS 12 of hoger, naar 13. Hoewel 12 voldoende beveiligings- en privacyfuncties heeft, introduceert iOS 13 app-locatiecontroles, wifi- en Bluetooth-trackingblokken en machtigingen per website.

Als je gebruik maakt van bovenstaande tips dan kun jij veilig omgaan met je mobiel.