Hoe veilig is jouw internet gebruik?

Uren lang Skypen met het thuisfront omdat je op zakenreis bent of eenvoudig een conference call op zetten omdat je collega’s hebt die in Nederland verspreid zitten. Dankzij de huidige technologie en het internet hebben we zoveel meer opties gekregen dat we ons niet meer kunnen voorstellen hoe het zou zijn zonder. Ook kinderen worden steeds meer blootgesteld aan het gebruik van internet. Voor hen is het net zo eenvoudig als voor ons om via hun smartphone of tablet even wat op te zoeken of berichten te sturen. En dat is handig, maar hoeveel weten we nu eigenlijk van ons internet gebruik? Daarom is er op 11 februari Safer Internet Day in het leven geroepen. 

Het doel van van Safer Internet Day is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. Natuurlijk is dit niet alleen belangrijk voor kinderen, ook in het bedrijfsleven kunnen we hier wel eens wat van leren. Het kan dus geen kwaad om op deze dag zelf ook even stil te staan bij je internet gebruik. De website veiliginternetten.nl heeft een aantal tips verzameld waar je op moet letten om jouw internet gebruik veiliger te maken. De belangrijkste hiervan hebben wij voor je opgeschreven.

1. Doe updates

In 2020 zijn slimme apparaten niet meer weg te denken uit ons leven. Het dagelijks leven wordt een stuk makkelijker dankzij je smartphone, een slimme thermostaat of die draadloze printer. Maar pas op: deze apparaten kunnen je leven ook kwetsbaarder maken wanneer we er niet veilig mee omgaan. Via verbonden apparaten kunnen criminelen namelijk digitaal bij je inbreken en zo je mail bekijken, je privégegevens stelen, of je apparaat overnemen. Hoe voorkom je dit? Door te updaten: software updates zorgen ervoor dat je apparaten veilig blijven.

Uit een eerder onderzoek van dit jaar bleek dat de helft van de Nederlanders vergeet hun updates te doen of deze uitstelt. En dat terwijl updates ervoor zorgen dat je apparaten veilig zijn. In 2018 werd één op de vijftig Nederlanders het slachtoffer van hackers. Computercriminelen logden in op hun e-mail, social media-accounts of op een van hun apparaten. Wanneer Ook andere vormen van cybercrime in acht genomen worden, zoals die waarbij mensen zelf handelingen verrichten (foute links aanklikken, nepfacturen of mailtjes met kwade bedoelingen openen), dan zijn zelfs 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer. Dus stel het niet uit en zorg dat je het niet vergeet. Update je slimme apparaten met regelmaat!

2. Check linkjes

Het is je vast wel eens overkomen dat je een e-mail gekregen hebt afkomstig van een Afrikaanse Prins, of een recruiter die je heel wat kan beloven. Hier zit vaak een link bij, als je daar op klikt dan kom je bij het geld. Dit soort zaken klinken vaak te mooi om waar te zijn en dat zijn ze natuurlijk ook. We noemen dit phishing. Helaas zijn er nog veel mensen die hier in trappen.

Andere manieren om mensen op een valse link te laten klikken die onder phishing vallen zijn bijvoorbeeld tekstberichten of een betaalverzoek met een foute links. Met de gegevens die de cybercriminelen verkrijgen via dit soort links, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen zij je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen flink de pas af. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt van phishing en je gegevens veilig blijven? In ieder geval door onderstaande punten te checken:

  • Check de URL van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen in de URL ziet staan.
  • Check het e-mailadres van de afzender.
  • Krijg je een onverwacht betaalverzoek van een bekende? Bel op en vraag of het klopt.
  • Krijg je een betaalverzoek van een bedrijf? Bel het bedrijf op om te vragen of het klopt.

3. Wachtwoorden

Om in te loggen op je apparaten en accounts gebruik je een wachtwoord, zo weet het apparaat of de website om welk account het gaat. Om extra veilig om te gaan met je accounts moet je zorgen dat anderen je wachtwoord niet weten en niet kunnen raden. Zorg dat alleen jij er gebruik van kan maken. Dit maakt het namelijk extra lastig voor een vreemde om je bankrekening leeg te halen, je klantgegevens te kopiëren of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht te sturen. Voorkom dat een hacker je BSN steelt, identiteitsfraude pleegt of je computer blokkeert.

Hoe je dit het beste kunt doen? Gebruik sowieso voor ieder account een ander wachtwoord. Zorg daarnaast dat je wachtwoord niet makkelijk te raden is, dus gebruik cijfers, hoofdletters en leestekens door elkaar. Om het voor jezelf dan weer net wat makkelijker te maken kun je een zin gebruiken. Bijvoorbeeld: Elke maandag ga ik sporten.

Maak hier als wachtwoord van: #ElkeMaandagGaIkSporten1

Of pak de eerste letter van elk woord (met een leesteken, cijfer en/of hoofdletter): EmGis!

Go Safe op Safer Internet Day

Ga voor jezelf de bovenstaande tips na en gebruik die waar je dit nog niet deed. Wees jezelf bewust van je internet gebruik en doe het veilig. Zorg dat je op tijd je updates doet en pas je wachtwoord(en) aan. Wees ook voorzichtig met klikken op linkjes, je weet nooit wat er achter schuilt!