Als wholesale glasvezel leverancier voor ICT bedrijven krijgen we vaak de vraag wat nu het verschil is tussen Fiber to the Home (Ftth) en zakelijke fiber lijnen. Deze zakelijke glasvezellijnen noemen we ook wel Fiber to the Office (FttO) of Fiber to the Business (FttB). Glasvezel is een toekomst zekere oplossing ten opzichte van koper en coax. Er is echter een verschil tussen de glasvezelnetwerken van FttH en FttO.

Fiber to the Home vs Fiber to the Office

Het aantal FttH aansluitingen groeit met 30.000 tot 50.000 per maand. Op dit moment zijn er rond de 3.5 miljoen FttH aansluitingen. In Nederland zijn er ongeveer 9.2 miljoen adressen. Met 30.000 aansluitingen per maand zal het dus nog 12 jaar duren voordat al deze adressen op FttH zijn aangesloten.

FttH

 1. FttH wordt per wijk of straat uitgerold waarbij alle adressen aan worden aangesloten. Op die manier houdt je de kosten laag.
 2. Een FttH verbinding wordt gedeeld met andere gebruikers vanaf de straatkast. Dit zorgt ervoor dat je op drukke momenten niet de snelheid haalt waarvoor je betaald.
 3. De FttH glasvezelkabel wordt in een gesloten buis op locatie aangesloten.
 4. De kabeldiepte van een FttH aansluiting varieert van 20 tot 60 centimeter.
 5. De SLA garanties van een FttH aansluiting is 95 tot maximaal 98%. (7-18 dagen per jaar niet beschikbaar)
 6. Support bij FttH wordt geleverd tijdens kantooruren.
 7. Kabelbreuk reparatie gebeurt bij FttH op basis van ‘best effort’.
 8. De Backbone (het punt waar alle glasvezelaansluitingen samen komen) is enkelvoudig uitgevoerd. Wanneer er dus iets met die verbinding gebeurt, ervaren veel klanten een storing.
 9. FttH wordt tot aan “de gevel” geleverd waardoor deze in de meterkast uit komt.
 10. De prijs per maand bij FttH ligt veelal tussen de 40 en 100 euro

FttO

 1. Fiber to the Office (FttO) wordt exclusief aangelegd/gegraven voor een locatie/adres. Hierdoor zijn de aanlegkosten hoger, maar kan wel bijna overal geleverd worden.
 2. Fiber to the Office (FttO) wordt exclusief aangelegd en wordt niet gedeeld met anderen.
 3. Bij Fiber to the Office (FttO) wordt er een open buis ingegraven waardoor de glasvezel wordt geblazen, deze kan dus altijd nog simpel vervangen worden.
 4. De kabeldiepte van een Fiber to the Office (FttO) is altijd 60 cm.
 5. De SLA van een Fiber to the Office (FttO) aansluiting is altijd minimaal 99,9%. (maximaal 8,7 uur per jaar niet beschikbaar)
 6. Support bij Fiber to the Office (FttO) wordt tot 24×7 geleverd.
 7. Bij kabelbreuk reparatie bij Fiber to the Office (FttO) is sprake van een maximale hersteltijd.
 8. De Backbone bij Fiber to the Office (FttO) is dit dubbel uitgevoerd, wat de kans op een grote storing verkleind. Ook kan er geleverd worden met geografisch gescheiden routes. indien de ene route uitvalt, kan de andere route het verkeer overnemen. Waarmee de beschikbaarheid nog verder omhoog gaat.
 9. Fiber to the Office (FttO) wordt tot in de serverruimte van de klant geleverd.
 10. De prijs per maand bij Fiber to the Office (FttO) start rond de 300 euro.

Zowel onze leveranciers zoals KPN, Eurofiber, Glaspoort, Odido en Ziggo als wij bij Cloud Distributie geven aan dat Fiber to the Office (FttO) stabieler is dan FttH. Soms is alleen FttO leverbaar op een locatie. Is FttH leverbaar op jouw klant locatie? Dan staan wij voor jou klaar om via FttH de best mogelijke dienstverlening te leveren.

wholesale zakelijk internet van KPN, Ziggo, Odido, Glaspoort en Eurofiber.