Trends op gebied van communicatie in 2020Het is alweer 20 jaar geleden dat wij vreesden dat het openbare leven tot stilstand zou komen. De Milleniumbug zou alle technologie 100 jaar terug in de tijd zetten. Hoe ging het bij uw video recorder? Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten. Sinds 2000 is technologie alleen maar verbeterd, sneller ontwikkeld en gaat communicatie steeds efficiënter. Laten we eens kijken naar de trends die er aan komen voor 2020.

5G voor nieuwe toepassingen

De ontwikkeling van 5G is het noodzakelijke antwoord op de trends van IoT, zelfrijdende auto’s en razendsnelle robots in magazijnen 5G zal in staat zijn om 1 miljoen gekoppelde apparaten per vierkante kilometer te ondersteunen. Zwitserland draait al op 5G, in Nederland zijn de proeven gestart in 2018 en ook België is actief. Met de groeiende mobiliteit, UC en thuiskantoren, wordt 5G de nieuwe standaard voor bedrijfscommunicatie. Hier wordt nu al op ingespeeld door unieke applicaties te ontwikkelen.

PSTN, het einde in zicht

Per 1 september 2019 is KPN gestopt met de dienstverlening rondom ISDN(1/2). ISDN 15/20/30 staan voor 1 oktober 2021 op de rol. Gelukkig is er geen tekort aan mogelijkheden. Kies uw eigen provider, trunks, toestellen en mogelijkheden. Probeer een pbx helemaal gratis, lokaal of in de cloud.

Communicatie diverser dan ooit

Mondelinge communicatie is onvervangbaar. De telefoon heeft nog steeds een hele vaste plek in de toekomst. Toch zien wij al jaren dat er steeds meer voorkeuren ontstaan. Met 5 generaties op een werkvloer is de telefoon is al lang niet meer het favoriete communicatie middel. Mails en chats zijn minstens zo belangrijk en ook video hoort bij de trends. Bedrijven die dit hebben begrepen richten steeds vaker omnichannel omgevingen in. 2020 wordt het jaar van livechat. De ontwikkelingen in AI zorgen voor steeds betere chatbots, maar de mens erachter zal nooit worden vervangen voor complexe zaken.

De kracht van CTI

Door integratie van uw telefoonsysteem met CRM of externe applicaties als bankterminals, externe databases, livechat of service portals, kunt u al uw gegevens toegankelijk maken voor uw team. Communicatie en relatiebeheer verliepen nog nooit zo soepel. Profiteer van deze trends.

Mobiliteit… of niet

Het traditionele bedrijfsmodel verdwijnt. Bent u personeel aan het werven? Reken er dan op dat de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt voorwaarden aan u oplegt in plaats van andersom. Jongeren zijn op zoek naar banen die flexibel genoeg zijn om in hun privéleven te passen, zowel qua uren als qua locatie. Het is dus belangrijk dat overal op dezelfde manier gewerkt kan worden. In 2018 werd al voorspeld dat in 2022 wereldwijd 1,8 biljoen dollar zou worden geïnvesteerd in mobiliteit. Zorg er dus voor dat u mee kunt met deze trends.

Focus op veiligheid

Meer mobiele technologie, BOYD en IoT brengen ook gevaren met zich mee. Ooit gedacht dat een casino gehackt kon worden via een thermostaat? Of dat Universiteit Maastricht een paar ton losgeld zou betalen door gijzelsoftware? Onze grootouders zouden er met hun rolodex niets van begrijpen. Kies de juiste wachtwoorden, blacklist IP adressen en zorg voor de laatste updates. Creëer een cultuur die begrijpt wat de risico’s zijn. Veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de IT-beheerder, maar ook van de gebruikers.

2020 wordt een fantastisch jaar op gebied van communicatie. De trein is al in beweging, het is aan ons om aan boord te springen en de trends te benutten.